Jajka kurze rodzaje, klasy

Kurze jajko jest najpopularniejszym i najczęściej spożywanym rodzajem jajek. Nie obeszłoby się bez niego wiele potraw i wypieków, jest jednym z najważniejszych, podstawowych składników, które powinny znaleźć się w kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez jajek świąt Wielkanocnych, są one w końcu symbolem Zmartwychwstania w kulturze chrześcijańskiej i symbolem życia w kulturze ludowej. W sklepach mamy do wyboru jaja o różnych klasach i pochodzących od kur z kilku rodzajów hodowli. Jak wybrać te, które mają najlepszy smak i dostarczą najwięcej składników odżywczych? Informacji o klasie i sposobie chowu dostarczają oznaczenia na opakowaniu i na jajku. Wyróżniamy trzy klasy jajek: A, A-ekstra, B i C, z których A jest najczęściej spotykana i oznacza, że jaja są świeże a ich skorupka jest niepopękana. Klasa A-ekstra oznacza jajka najświeższe, których ilość dni od daty zapakowania nie przekracza siedmiu dni, niestety są na ogół ciężko dostępne. Jajka klasy B, to jaja nieco gorszej jakości, klasa C oznacza jajka niesortowane, które nie są przeznaczone do sprzedaży detalicznej. Na opakowaniu możemy też znaleźć informację, czy do karmienia kur używano paszy genetycznie modyfikowanej.

Najważniejszą kwestię stanowi oznaczenie sposobu hodowli kur, umieszczone na skorupce jajka w postaci cyfr od 0 do 3. Jajka z cyfrą 0, to te najlepszej jakości, bo pochodzące z chowu ekologicznego, od tzw „szczęśliwych kur”, żywionych w sposób naturalny i mających nieograniczony dostęp do wolnego wybiegu. Cyfra 1 oznacza jajka pochodzące z chowu wolnowybiegowego, to jest od kur znoszących jaja na grzędach ale mających stały dostęp do wolnego wybiegu. Jajka oznaczane cyframi 0 i 1 stanowią najlepszy zakup, zawierają bowiem najwięcej składników odżywczych ze względu na naturalny sposób karmienia kur. Warto wybierać jaja od kur Zielononóżek, które mają aż o 30% mniej cholesterolu. Zielononóżki są polską rasą kur zagrożoną wyginięciem, dlatego hodowane są tylko w gospodarstwach ekologicznych. Jaja oznaczone cyfrą 2 pochodzą od kur trzymanych w zamkniętych pomieszczeniach i nie mających dostępu do wybiegu. Cyfra 3 mówi nam, że jajka pochodzą od kur z chowu klatkowego, czyli najtańszej, przez wielu uważanej za niehumanitarną, metodę hodowli. Takie kury całe życie zamknięte są w klatkach, bez żadnej możliwości ruchu, dokarmiane jedynie paszą przemysłową.